Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Ommellut tiskirätit

9.1.2018

 

Rätit, puhdistusliinat ja erilaiset rievut ovat tarpeellisia lähes joka kodissa. Niitä voi virkata, neuloa tai ommella itse, ja niitä voi pyytää esim. ompelevalta ystävältä lahjaksi. Tällaiseen jokapaikan rättiin kun saa helposti ommeltua palan jos toisenkin pois tilkkulaatikosta.

 

Meillä ei rättejä olla enää vuosiin ostettu kaupoista, vaan kaikki ompelen itse. Ompelen näitä myös paljon lahjaksi, arvottavaksi ja jopa vaaliteltalla jaettaviksi. Normaalissa käytössä meillä on aina noin 10 rättiä kierrossa, jokainen omassa käyttötehtävässään.

 

Ekologiset kodin puhdistusliinat, eli rätit, on tosiaan helppo hurauttaa saumurilla. Olen itse todennut käytössä parhaiksi noin 15*20 cm rätit, jotka on luonnomateriaaleista ommeltuja. Rätteihin käy oikeastaan kaikki materiaalit joita voi pestä 40-90 asteessa pesukoneessa, normaalin pyykin seassa. Sillä siten pestynä rätit ovat ekologisia, ja kestävät vuosia.

 

Suosittelen materiaaliksi siis esim:

 • luomupuuvillainen jacquard
 • hamppucollege, nurja puoli käyttöpuoleksi
 • bambucollege, nurja puoli käyttöpuoleksi
 • luomupuuvillacollege, nurja puoli käyttöpuoleksi
 • värikkäät luomujerseyprintit

 

Usein ompelen toiselle puolelle yksiväristä paksumpaa collegea tai jacquardia, ja toiselle puolelle värikästä printtijerseytä. Rätti on helpointa ommella saumurilla, ja siten että yksi kulma jää pyöristämättä. Tämä on sekä aloitus, että lopetuskulma. Siihen voi myös ommella oman ompelumerkin, jolloin rätin saa vaihtoehtoisesti siitä roikkumaan. Yksi rätti on usein käytössä noin pari viikkoa tai viikon, jonka jälkeen ne tosiaan pestään normaalin vaatepyykin mukana.

 

Ei kun siis vaan rätit töihin!

 

Voit jakaa tekstin vielä eteenpäin:
2 kommenttia
  1. Meillä on keittiössä käytössä kasa (ehkä 8-10 kpl) bambujoustofroteesta 5 vuotta sitten ommeltuja kestorättejä (piti ommella lapselle kestovaippoja, mutta jäi tekemättä). Käytetään päivän tai pari ja nakataan pesukoriin, pesun ja kuivausrummun kautta odottamaan käyttöä. Loistavasti ovat toimineet, nyt alkavat vaan kulua (pitääpä kokeilla toimisivatko kaapista jo löytyvät matskut, olen itse jotenkin jumittanut tuohon bambufroteeseen ja siksi uusien teko on jäänyt kun en ole jaksanut metsästää sitä). Ihan parhaiten toimivia rättejä nämä kyllä ovat!

   Meillä on muutenkin innostuttu kestoversioihin kaapista löytyneistä ylimääräisistä materiaaleista. Vauva-ajalta ylijääneet harsot olivat meillä kesto-wipes käytössä usean vuoden (saumuroin ne about 20*25 paloiksi, käytössä kostuttaa hanan alla, pyyhkii lapsen naaman ja pyykkikoriin pesua odottamaan), vanhasta koppurasta käsipyyhkeestä sai tehtyä hyvät pesukintaat ja trikootilkuista kestovanulaput. Ihan parasta kun ei tartte ostaa näitä juttuja kaupasta 🙂

   1. Ihana kuulla, että teillä on vauvavuosien innoittamana päädytty ekologisiin tarvikkeisiin! Sama homma oli meillä, ja juuri nuo harsot olivat vauvavauosien jälkeen vielä yllättävän pitkään käytössä. Nyt ei nenäliinoinakaan käytetä muita kuin kankaisia, lapset eivät edes halua paperisia, sillä pehmeä puuvilla tuntuu toki ihanammalta myös nuhaisena 🙂

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.