Trikoopipon kaava ja ohje pipon ompeluun

 

IMG_3605

IMG_3624

 

 

Suomi on siitä kiva maa, että pipoille on tarvetta lähes vuoden. Kesällä voi olla ehkä pari kuukautta ilman, mutta muuten ympäri vuoden erilaiset pipot tulevat tarpeeseen. Moni aloittaakin ompelun juuri niistä pipoista, sillä se on helppo, nopea ja niitä tarvitaan aina. Kankaitakin löytyy jokaiseen eri makuun, luomua, kierrätettyä, kiiltävää, mattaa, collegea, ohutta trikoota tai joustavia raitoja.

 

Vuosi sitten julkaisin videon, jolla kerron erittäin näppärän tavan ommella tavallinen vuoritettu trikoopipo. Tässä ei sisäpuoli pääse lerpattamaan tai elämään omaa elämäänsä, ja piposta tulee erittäin siisti ja tyylikäs todella nopeasti. Tänä keväänä videota on katsottu enemmän kuin koskaan, ja minulta on myös tiedusteltu pipoon kaavaa. Palvelen mielelläni teitä lukijoita, joten päätin julkaista videon lisäksi myös pipon kaavan.

 

Pipon kaava

IMG_3589

 

 

Tämä Pipon kaava on pdf muodossa, ja sen voit tulostaa nyt täysin ilmaiseksi. Teippaa vain kaavat kiinni toisiinsa, ja leikkaa taitteelta kaksi samanlaista palaa. Ompele alla olevan videon ohjeen mukaisesti.

 

Mikäli kangasta ei ole tarpeeksi, voi pipon ommella myös kahdesta eri palasta. Siihenkin minulla on ohje, ja tälä saa siis tehtyä pipon paloista. Toki pipon voi ommella monestakin eri palasta, jolloin suosittelen ompelemaan ensin yhteen kokonaisen kankaan, ja sen jälkeen vasta leikkaamaan itse pipon kaavojen mukaisesti.

Tällä pipo-ohjeella ja kaavalla et siis voi epäonnistua. Suosittelen lisäämään kaavaan vielä pienen pienet saumanvarat. Aikuisten koko on reilu, mutta muuten kaikki koot on testattu nin itselle kuin omille lapsillekin. Toki jos haluat tiukemman pipon, älä lisää saumanvaroja ollenkaan, vaan leikkaa suoraan kaavan mukaan.

 

Olisi ihanaa, jos suosittelisit kaavaa muillekin siitä kiinnostuneille. Vastaan myös mielelläni, mikäli kaavasta tai ohjeesta herää kysyttävää. Mukavia ompeluhetkiä!

 

IMG_3615

 

IMG_3594

 

IMG_3627

Voit jakaa tekstin vielä eteenpäin:

9 thoughts on “Trikoopipon kaava ja ohje pipon ompeluun

 1. Onko kaavan korkeus katsotru aivan A4 alareunasta vaiko tuosta 15cm viivan alapuolelta?
  Ja on siis ilmeisesti lastenkin koot tarkoitettu melko löysiksi?
  Katsotaan minkälainen tulee noin pyöreällä kaarella – mä oon ennen leikannut vaan kolmion pois.

  • Kaavan korkeus on tuosta katkoviivasta, ja kyseessä on tosiaan löysähkö pipo. Saat sen kireämmäksi, jos et lisää sivuille saumanvaroja :)

 2. Hei!
  Kiitos pipon kaavasta! Käytin sitä ja laitoin postauksestani linkin blogiisi.

  Terveisin
  Kati
  kerttunenblogi.blogspot.fi

 3. Kiitos. Kiva, että sain kaavan pipon ompeluun. Olen ompelemassa pipoa 1-vuotiaalle. En ymmärrä lasten päänympäryksistä mitään ja googlen mukaan 1-vuotiaan pään ympärys on noin 47 cm. Sanoisitko kokemuksen perusteella, että kannattaisiko minun käyttää 1-vuotiaan pipoon kuitenkin tuota vauvan kaavaa vai sitä seuraavaa?

  • Moikka Shrek ja kiitos hyvästä kysymyksestä! Tuolle päänympärykselle suosittelen vauvakokoa, mutta lisää siihen saumanvarat, niin ei ole heti pieni. Isompi koko taas voi olla nyt heti hieman liian iso, mutta toki sen alle mahtuu kypärämyssy paremmin. Iloa ompeluun!

 4. Kiitos loistavasta ohjeesta ja kansantajuisesta videosta :) Saumuri käsissä ekaa kertaa noin 20 vuoteen, ja näistä sun pipoista aloitin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*
Website