| | | | |

Tahrojen puhdistaminen villavaatteesta

On aika normaalia, että lapsi tulee koulusta ja kertoo paidassaan olevasta tahrasta. Yhtä normaalia on, että tahrasta ei kerrota, ja se huomataan vasta viikkojen päästä. Kuinka siis pestä suosikkivillapaita käyttöön siten, että se kuivuu seuraavaksi päiväksi?

Kuten moni ehkä tietääkin, on usein parasta puhdistaa tahra heti. Silloin se lähtee vaatteesta parhaiten, eikä jätä jälkeä vaatteeseen. Mutta kuten kaikki tiedämme, ei välttämättä tahran puhdistaminen heti onnistu. Tällöin on hyvä kokeilla muita vinkkejä vaatehuoltoon.

Yksi tärkein vinkki on hellävarainen saippua. Hyvä vaihtoehto sekä vaatteelle, että luonnolle onkin sappisaippua. Sitä saa niin palana, kuin nestemäisenäkin vaihtoehtona. Molemmissa versioissa tärkeintä on vaahdottaa saippuaa siten, että tahra kastuu ja saippua tehoaa.

Toinen tärkeä asia varsinkin villavaatteissa on tarpeeksi matala lämpötila. Villa ei pidä lämpötilojen vaihteluista, joten tasainen ja viileä vesi on kaikista paras. Sen vuoksi paikallinen pesu sappisaippualla on siis usein järkevin vaihtoehto.

Kuinka puhdistaa tahra villavaatteesta

  • kastele tahra haalealla vedellä. Älä kastele koko vaatetta, vain tahran kohta.
  • levitä tahran päälle sappisaippuaa, ja hankaa hellävaraisesti kunnes saippua hitusen vaahtoaa.
  • Huuhtele haalealla vedellä ja tarkasta lopputulos.
  • Tarvittaessa toista, ja anna saippuan vaikuttaa pidempään. Älä kuitenkaan jätä saippuaa vaikuttamaan yli 30 min, tai varsinkaan yön yli.
  • Purista hellävaroen vedet pois vaatteesta.
  • Anna kuivua tasolla.
  • Näkymättömiin tahroihin auttaa parhaiten tuuletus. Eli tuuleta villavaatetta säännöllisesti

Jos tahroja on niin paljon ja pinttynyttä lihaa esim helmassa ja hihansuissa, suosittelen lähes aina pesukoneiden villaohjelmia. Niissä veden lämpötilat pysyvät tasaisina, pesu on hellävaraista ja villa harvoin pääsee huovuttumaan. Eli suosi mieluummin pesukoneiden villapesua 30 asteessa, kuin nopeaa pikapesua käsin vähän vaihtelevissa lämpötiloissa. Muista käyttää pesuainetta myös kohtuudella, ja kuivattaa aina tasolla.

Lisää vinkkejä villavaatteen huoltoon:

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Kiitos sappisaippuan oikean käyttötavan neuvomisesta, yritän saada 30×30cm persialaismaton entiselleen kellariin eksymisen jäljiltä. Yleispuhdistus onnistui vadissa huljutellen mutta pari tahraa vähän kaihertaa.

    Kokonaisten vaatekappaleiden pyykkikoneessa pesuun osuva perustelu niille, jotkeivät ole kyllin laiskoja tehdäkseen helpommin:

    “Niissä veden lämpötilat pysyvät tasaisina, pesu on hellävaraista ja villa harvoin pääsee huovuttumaan. Eli suosi mieluummin pesukoneiden villapesua 30 asteessa, kuin nopeaa pikapesua käsin vähän vaihtelevissa lämpötiloissa.”

    Näin minäkin olen asian järkeillyt. Samaa logiikkaa noudattaen pesen kaarituellisetkin rintaliivit pesupussissa pyykkikoneen käsin-/ hienopesuohjelmilla, rumpu väljästi täytettynä. Rintaliivit puhdistuvat ja huuhtoutuvat paremmin ja kärsivät vähemmän kuin minun käsissäni pesuvadissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *