Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Hatuntekijän, eli modistin työ ja koulutus

14.6.2018

 

Suomalaiset ovat pipokansaa. Vaikka pipokin voidaan luokitella päähineeksi, on hattu kuitenkin aina hattu. Moni ompelijakin voi toki ommella hattuja, mutta itse suosittelen ostamaan oikean hatun aina modistilta. Hatuntekijä, eli modisti on siis päähinealan ammattilainen. Nyt #lakkikesäkuu kunniaksi kävin haastattelemassa Hämeenlinnassa toimivan Millineerin perustajaa Laura Peltosta ja hattualan tilannetta yleisesti.

Laura Peltonen perusti yrityksensä Millineerin talvella 2015. Nyt Millineeri toimii osana ompelimo Artisanin yhteisöä, josta asiakas löytää monipuolisesti paikallisten käsityöläisten tuotteita ja korjausompelua. Artisanista saa siis myös päähineitä, ja niitä voi tilata myös Millineeriltä esim mittatilauksena. Ja kyllä, ihmiset käyttävät edelleen hattuja! Jotta itselle sopiva malli löytyy, kannattaa hattuja sovittaa rauhassa, siis muutakin kuin sitä pipoa.

Hattu tekee asusta aina viimeistellyn. Se toimii korun tavoin, ja varsinkin juhliin hattu on mitä parhain asuste. Itse innostuin hatuista pitkästä aikaa juuri hautajaisten ja muiden juhlien myötä. Ne pelastavat myös hiuskriisiltä, ja siro musta päähine hautajaisissa oli viimeksi itselle jopa pelastus.

 

 

Modistiksi opiskelu kestää noin 2 vuotta. Hämeenlinnassa ammattiopisto Tavastian modistin koulutuslinjalle on jatkuva haku. Koulutuksessa käydään läpi kaikkia päähinemateriaaleja, kaavoitusta ja sovelletaan erilaisia oppimisen polkuja opiskelijan mielenkiinnon mukaan. Modistin työllisyys näkymät ovat laajat. Moni teatteri- ja puvustuksen ammattilainen haluaa kehittää omaa ammattitaitoaan modistin opinnoilla, ja toisaalta taas itse hattuteollisuudessakin löytyisi teitä uusille modisteille.

Alalle siis mahtuisi vielä modisteja. Pari hattutehdasta (Fredrikson ja Salon Hattutehdas) ei riitä pitämään tietotaitoa hyppysissämme, ja modistien jatkuvuutta tarvittaisiin lisää. Ihan mainioisti voisi siis olla tilausta Coston kaltaisille uusille brändeille, tai Millineerin kaltaisille pienyrittäjille itsetehtyjen hattujen maailmassa.

Maailmalla hatuille on aina oma aikansa ja paikkansa, ja samaa toivon myös meille. Tästä syystä aionkin tänä syksynä teettää itselleni hatun. Toivottavasti innostus saataisiin eteenpäin ja uusia innokkaita hattujen tekijöitä alalle!

Tekstin pohjalle haastateltu Laura Peltonen, modisti

Hae modistin koulutusohjelmaan, Ammattiopisto Tavastia

Voit jakaa tekstin vielä eteenpäin:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.