| |

Nokkossämpylät

IMG_0684

 

Kevään ilmainen voimaruoka on todellakin nokkonen. Olemme käyneet lasten kanssa keräämässä sitä jo moneen kertaan, ja vasta nyt viime päivinä on löytyneet ne parhaimmat paikat. Huomenna keräämään siis vähän lisää, jotta näitä sämpylöitä voisi tehdä ensi viikolla evääksi.

 

Parhaimpina nokkossämpylät ovat tuoreina ja lämpiminä. Ennen käyttöä nokkonen ryöpätään, ja ohjeessa käytetyt porkkanat voi hyvinkin jättää pois jos talven kaikki porkkanat on jo käytetty.

 


Nokkossämpylät

 

Juuri

5 dl vettä

1 pussi kuivahiivaa

5 dl vehnäjauhoja (tai graham- tai sämpyläjauhoja)

 

Liuota kuivahiiva hieman kättä lämpöisempään veteen. Sekoita mukaan jauhot ja anna juuren kohota lämpimässä paikassa vähintään 15 minuuttia, kunnes se kuplii.

 

Lisäksi tarvitaan

2 tl sokeria

reilu 1 tl suolaa

75 g ryöpättyä nokkosta

2-3 porkkanaa raastettuna

noin 6 dl vehnäjauhoja (tai hiivaleipäjauhoja)

2 rkl öljyä

 

LIsää juureen sokeri ja suola sekä nokkonen ja porkkanaraaste. Jos näissä on paljon nestettä, huomioi se jauhojen ja veden määrässä. Lisää jauhoja, lopuksi käsin tai konella alustaen. Lisää öljy ja tarvittaessa vielä jauhoja, kunnes taikina on irtonainen mutta silti löysähkö. Voit lisätä taikinaan myös esim. kurpitsansiemeniä.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi.

Hiero taikina kiinteäksi köntäksi jauhotetulla pöydällä ja muotoile siitä 16-20 kpl sämpylöitä. Anna kohota vielä puolisen tuntia. Voitele ja koristele (esim. hiutaleilla) halutessasi. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa 225 °C lämpötilassa 10-15 minuuttia.

IMG_0707

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *